FASELİS

PR ATÖLYE HABER MERKEZİ

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremi 11 ilde etkili oldu. Resmi rakamlara göre 50 binin üzerinde insan hayatını kaybetti, binlerce bina yıkıldı ya da ağır hasar aldı. Bütün Türkiye bu büyük yıkımın acısını yaşadı ve hissetti. Gündelik yaşam pratiklerimiz depreme odaklandı. Toplumun her kesimi deprem bölgesi için seferber oldu. Medya özel yayına geçti. Bu özel yayın haftalarca sürdü. Bu süre içerisinde gazeteler bütün sayfalarının deprem haberlerine ayırdı, televizyonlar deprem yayını yaptı. İnternet medyasında da haberler deprem ağırlıklıydı. Sosyal medyadaki etkileşim de deprem odaklı gerçekleşti. Depremde yaşananlar ve bunların yansımaları gündelik hayatımızın her alanında hissedildi. Şirketler, kurumlar ve kuruluşlar hizmet ve üretim süreçlerini depreme göre yeniden planlamak zorunda kaldı. Önceden planlanmış faaliyetler ve etkinliklerin büyük bir kısmı ya iptal edildi ya da ertelendi.

Medyanın deprem özel yayını yaptığı, iş dünyasının üretim ve hizmet çalışmalarını depremi de düşünerek yürüttüğü bu süreçten halkla ilişkiler faaliyetlerinin etkilenmemesi düşünülemezdi.

PR Atölye Dergisi olarak 6 Şubat depremi sonrasında kuruluşların basın bülteni gönderimi rutinlerinde bir değişiklik olup olmadığını merak ettik. Halkla ilişkiler sektörünün önde gelen çözüm ortaklarından Faselis’ten aldığımız veriler doğrultusunda basına yapılan gönderimler konusunda 2022 Ocak – Şubat ayları ile 2023 Şubat – Mart aylarını karşılaştırdık.

Türkiye’de 55 sektörde basın bülteni/daveti gönderimi eğilimlerine bakıldığında ayda ortalama 3470 civarı gönderim yapıldığını görmekteyiz. Deprem sonrasında bu sayı üçte bir oranına düşerek 1106’ya geriliyor.

6 Şubat depremlerinden sonra 1081’e düşen basın bültenlerinin 138’inin siyaset alanından, 101’inin sağlık – medikal alanından, 84’ünün bilgi ve iletişim teknolojileri alanından servis edildiği görülüyor.

2022 yılında aynı döneme bakıldığında basına servis edilen 3508 adet bültenin gönderildiği ilk 10 sektör şöyle sıralanıyor: Bilgi ve iletişim teknolojileri (317), sağlık – medikal (224), eğitim – insan kaynakları (197), finans- bankacılık (188), güzellik kozmetik (187), gıda- hızlı tükerim (164), perakende – mağazacılık (159), moda- hazır giyim (155), hizmet (152) ve medya- basın yayın – sinema (131). 

Basın davetlerinde de önceki yıllara ve deprem öncesine göre ciddi bir düşüş gözlemleniyor. 2022 yılının 6 Şubat-5 Mart döneminde 139 olan basın daveti sayısı deprem sonrasında aynı dönemde 25’e düşüyor. Deprem dönemi 25’e gerileyen basın davetlerinin 8’inin beyaz eşya-ev gereçleri sektöründen olduğu görülüyor. Bunu sırasıyla siyaset (3), sağlık – medikal (3), sivil toplum (3), finans- bankacılık (3), hizmet (2), gıda- hızlı tüketim (2), eğitim – insan kaynakları (1) izliyor. Faselis’in verilerine göre, diğer tüm sektörler bu süreçte basın davetlerini durdurmuş.

Ulaşılamayan Yayınlar

6 Şubat depremi 11 ili kapsayan geniş bir coğrafyayı etkiledi. Özellikle Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep ve Malatya’da yıkımın boyutları büyüktü. Bu illerdeki yerel medya kuruluşları da yıkımdan etkilendi. Gazeteler, televizyonlar, radyolar ve internet basınından oluşan yerel medya kuruluşları depremi bütün yıkıcılığıyla yaşadı. Yıkıntılar altında kalan medya kuruluşları, hayatını kaybeden gazeteciler oldu. Hayatta kalanlar ise uzun süre depremin şokunu yaşadı, bu etki çalışmalarına yansıdı. Deprem bölgesindeki medya kuruluşlarının yaşadığı yıkıcı etkiyi Faselis’in verileri de ortaya koyuyor. Buna göre deprem bölgesinde aşağıdaki 71 medya kuruluşuna ulaşamadı.